fredag 30 juli 2010

Sankt Petri-kyrka i Klippan (invigd 1966)


Även om inte Sankt Petri kyrka i Klippan är en medeltida kyrka (färdig 1966) så är den en fantastisk arkitektonisk skapelse, precis som dåtidens kyrkor för sin tid var mästerverk. Arkitekten Sigurd Lewerentz var 77 år när han ombads skapa kyrkan och föutom att rita kyrkan, deltog han i utformningen av hela anläggningen.

Kyrkorummet är uppbyggt enligt det centrala kyrkorummets idé. Kvadratiskt 18x18 meter. Höjden är 6 meter i öster och 5 meter i väster. Konstruktionen vilar på ett järnkors centralt placerad i kyrkorummet. Murarna består av hårdbränt, mörkt Helsingborgstegel och ljusinsläpp och belysning i kyrkan är sparsamma.


Det är inte helt enkelt att hitta ingången till kyrkan och det är medvetet då porten till Guds rike ska vara svår att finna. Dopfunten består av en vit mussla från Indiska oceanen och dopplatsen som är speciell finns vid kyrkans ingång. Predikstol och altare bildar en enhet och det finns en biskopsstol beläget bakom altaret som är unik liksom prästbänken som har en urkristen bakgrund från 200-talet. Klocktornet har fyra klockor.


Det är en upplevelse att besöka den nutida kyrkan som en relief till alla Skånes medeltida kyrkor. Se http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=358994

Norra Åsums kyrka, ofta besökt av mig och min fru


Norra Åsums kyrka, som tillhör Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad, besöker jag ofta tillsammans med min fru (se bilden), då hennes föräldrar är begravda på kyrkogården här. Det är en klassisk medeltida kyrka med vapenhus, torn, långhus, kor och absid och att den dessutom nyligen är nykalkad och kritvit gör den till en av mina favoritkyrkor. Jag har beskrivit kyrkan tidigare i mitt första blogginlägg, http://medeltidakyrkoriskane.blogspot.com/2009/08/romanska-kyrkor-i-skane-historiska.html

Viby kyrka utanför Kristianstad


Gustav Adolfs kyrka i Viby, utanför Kristianstad, är en medeltidskyrka (slutet 1100-talet) och namnet kommer sig av att talmannen i bondeståndet, Nils Svensson, i rojalistisk yra fick Gustav III:s nådiga tillstånd att Nils Svenssons hemförsamling skulle få uppkallas efter Sveriges nyfödde tronföljare - Gustav Adolf. Innan dess, fram till 1778, hette kyrkan Viby kyrka. Det mäktiga gråstenstornet tillkom 1784.

Ursprungligen hade kyrkan platt innertak av trä men under slutet av 1400-talet slogs valv i sten som dekorerades i den sk Everlövsmästarens stil. Dopfunten av medeltida ursprung har uttömningshål (piscina) tillhör Tynells Borrbygrupp. Den rikt snidade predikstolen är från 1600-talet.


Över altaruppsatsen ser man Carl XIs krönta namnskiffer som påminner oss om att det inte längre är den danske kungen, utan den svenske som var högsta världsliga överhet. Liknande finns i flera skånska kyrkor, bl a Rinkaby som ligger i närheten av Viby.


Notabelt är att denna lilla kyrka har två spelbara orglar, en från 1902 och en från 1974

onsdag 21 juli 2010

Gumlösa kyrka, nordens äldsta tegelbyggnad




Gumlösa 1100-talskyrka, invigd 1192, mellan Knislinge och Hässleholm, är Sveriges äldsta absolut daterade tegelbyggnad och härigenom har den fått en särskilt stor konsthistorisk betydelse. Kyrkan är ett betydande byggnadsminnesmärke som har kvar sin grundkaraktär, sina arkitektoniska linjers renhet och det äkta historiska konstverkets harmoniska enhet (enl Martin Weibull).
Biskopen Absalon (Skånes byggherre) byggde också Sorö kloster och kyrka på Själland som har likheter med Gumlösa. Gumlösa har varit en försvarsanläggning vid övergångsstället över Almaån, endast några mil från den oroliga gränsen mot Sverige. Kyrkan har brunnit och renoverats i olika omgångar under tidens lopp.
I kyrkan finns en tavla som beskriver exakt hur det gick till vid invigningen 1192 (pompa och ståt!). Dopfunten från 1100-talet är gjord av Tove Stenmästare.
Kyrkan ligger mycket vackert i anslutning till godset Sinclairholm och har inom parentes en utmärkt anläggning som på olika språk berättar om kyrkan.

Hällristningarna i Frännarp




I förrgår besökte jag hällristningarna i Frännarp som ligger ganska nära Gryts kyrka, norr om Wanås i nordöstra Skåne. De är från bronsåldern, ca år 1800 före Kristus och är relativt väl bevarade, trots att restaureringen som gjordes 1994 till stor del försvunnit. Man skymtar dock hjul och vagnar och andra föremål och Länsstyrelsen har satt upp informationstavlor på platsen. Det är smala och krokiga vägar med dålig skyltning som tar en dit. Kristianstadsbladet hade en artikel i ämnet i slutet av juni och en upprustning av platsen är utlovad, se http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article952391/Haumlllristningarna-bleknar.html
En trevlig rundtur i dessa delar av Skåne är besök här tillsammans med besök på Wanås och dess skulpturpark, Gryts kyrka samt Gumlösa kyrka, nordens äldsta tegelstenskyrka. Även Norra Sandby med sin kungsgård och kyrkan med en infälld gravsten av en Reinholt von Boyneburg, död 1601, är värd ett besök (se bild).

lördag 17 juli 2010

Besök Lunds domkyrka i sommar!


Nu i semestertider är det läge att besöka olika sevärdheter i Skåne och då är Lunds domkyrka en höjdpunkt. När man närmar sig Lund är det första man ser av staden de två kyrktornen (man ser nog också sjukhuskolossen!), som avtecknar sina 55 meter mot horisonten. Domkyrkan är ett av Skånes mest populära besöksmål där man lätt kan slinka in för en stunds ro för själen och för att uppleva domens storhet och skönhet. Det var kung Knut den helige som omkring år 1080 startade byggandet av en biskopskyrka. Då domkyrkan invigdes 1145 hade Lund redan varit biskopssäte i 40 år och var det kyrkliga maktcentret i hela Norden. Genom århundraden har kyrkobyggnaden växt och förändrats efter nya ideal, bränder och restaureringar. Den storslagna kyrkan är Nordens främsta exempel på romansk byggnadsstil och dess interiör pryds bl a av vackra sakrala glasmålningar och en enastående predikstol från sent 1500-tal.


Besök gärna kyrkans äldsta del, kryptan, och ta del av legenden om jätten Finn och hans koppling till byggnaden. En av kyrkans mest populära sevärdheter är det astronomiska uret från 1400-talet, med dess magnifika kalender (nyrenoverat!). Varje dag spelar uret "In dulci jubilo" och då träder de tre vice männen fram till Maria och Jesusbarnet med sina gåvor.


Domen är öppen må-fre 08-18, lördag 0930-17 och söndag 0930-18.



Nästa år invigs det nya Domkyrkoforum, som bl a blir ett besökscentrum för Lunds domkyrka. http://domkyrkoforum.wordpress.com/

söndag 4 juli 2010

Åhus kyrka har utställning i sommar


I Åhusförsamlings nya utställningslokal i glas, placerad bakom muséet på torget, in mot kyrkan, visas i sommar en liten fin utställning "Skärvor från Åhus kyrka". Den ger bilder av tidens gång i kyrkan med hantverkare som ritat in sina namn i bjälkarna, hur kyrkklockorna manuellt trampas igång mm. Besök utställningen i sommar tillsammans med inköp av Ottos glass på torget!

Gärdslösa kyrka på Öland


I midsommarhelgen var jag på Öland och passerade Gärdslösa kyrka som enligt traditionen invigdes 1138 och är Ölands mest sevärda medeltidskyrka. Då våra Östersjökuster under 1100- och 1200-talen härjades av hedniska vikingar från andra sidan havet, har kyrkorna blivit påbyggda för försvarets tjänst. Kyrkan är rikt utsmyckad med kalkmålningar från fyra århundranden - 1200-talet, 1400-talet, 1500-talet och 1600-talet. Altaruppsatsen är från 1764-66 och predikstolen från 1666. Kyrkogårdens kalkstensmur har små - om lusthus påminnande portar, sk stigluckor som tillkom på 1700-talet.